Radiotherapie is niet gaaf

De afgelopen weken heeft Marijke gebruikt om te herstellen van de hersenoperaties. Ondanks de toch heftige operaties en de grote onzekerheid, heeft Marijke zich daar ontzettend goed doorheen geslagen. In eerste instantie had ze nog wel veel last van de bijwerkingen van de dexamethason. Dexamethason is een ontstekingsremmer (Pretnison like) maar een aantal keren sterker. Dus ook met meer bijwerkingen.

Vorige week had Marijke nog een MRI scan om vast te stellen wat de resultaten waren van de operatie. We hadden meteen de dag er na de uitslag en die was goed. Goed herstel in het hoofd en geen sporen van eventuele tumorresten. De internist gaf nog wel aan dat ze verder wil nagaan of er nog een andere nabehandeling moet plaatsvinden met behulp van een specifieke chemo. Ze gaat dat nog bespreken in het multi-disciplinaire team. We horen hier woensdag meer over.

Vrijdag werd het masker voor de bestralingen aangemeten. Het masker is er voor bedoeld dat het hoofd gefixeerd blijft en ook elke bestraling precies op dezelfde manier gepositioneerd ligt. Ik was er bij toen het masker werd gemaakt. Het materiaal van het masker is een soort mengeling tussen was en plastic. Het werd in een warm bad gedaan van 40 graden waardoor het flexibel werd en om Marijke haar hoofd gevormd kon worden. Dit was het resultaat:

De groene strepen zijn van de lasers die ze elke keer gebruiken om het bestralingsapparaat weer precies op dezelfde manier in te kunnen stellen.

Vandaag was het dan zo ver. De eerste bestraling. Marijke keek er al heel erg tegenop. Want wat zou er precies gebeuren? Zou ze al snel hoofdpijn krijgen (zwelling) en daardoor snel Dexamethason slikken? Hoe snel valt het haar uit? Wat nog meer? Ik ben vanmiddag met haar meegeweest. Het voelde vreemd zei ze. Een soort ozon lucht…. tja en meer is er eerst niet over te zeggen.

Nu, na een paar uren, komen de eerste bijwerkingen boven. Marijke is erg misselijk, en ook hoofdpijn en een beetje koorts….. Zijn het de bijwerkingen of is het mede door de spanning een migraine aanval. Marijke is er wel duidelijk in: Radiotherapie is niet gaaf! Maar wel essentieel om zeker te zijn dat er eventuele kleine tumorcellen niet kunnen ontsnappen en later op een andere plek toch weer gaan groeien.

Marijke vind zich nu even niet zo stoer, maar dat ben ik niet maar haar eens, ze is voor mij nog steeds de stoerste vrouw!!

Geef een reactie