Op naar de volgende stap

Operatie is achter de rug en we zijn nu aan het uithijgen van de afgelopen weken. Maar ook dat duurt niet lang, want de volgende stap moet al weer gezet worden. De volgende stap heeft alles met radiotherapie te maken. Marijke is daar bekend mee, want ook in de behandeling van de borstkanker zat dit onderdeel er bij.  Het lijkt aan de ene kant erg onschuldig, maar is aan de andere kant erg vermoeiend en richt toch stilletjes veel schade aan in je lichaam en op je huid.

De radiotherapeut heeft vandaag uitgelegd wat er gaat gebeuren. Om eventuele kleine microscopische uitzaaiingen die nog in het hoofd zouden kunnen zitten kapot te maken, gaat Marijke nog 10 bestralingen krijgen. Als uit het weefselonderzoek (definitieve uitslag krijgen we morgen) blijkt dat de randen van het weggenomen stuk schoon zijn, dan blijft het bij 10 algemene bestralingen van het hoofd. Mocht er toch nog tumormateriaal in het snijvlak zitten dan wordt er nog een extra 5 bestralingen aan toegevoegd. Hel specifiek voor die ene plek, een zogenaamde boost.

De bijwerkingen van deze bestraling is dat Marijke haar haar weer gaat verliezen, niet gaaf. Vorig jaar was dit natuurlijk tijdens de chemo ook al het geval. Maar de ervaring maakt het niet minder vervelend. Het moment straks dat de eerste plukken haar loslaten….. hmm echt niet gaaf.

Maar uiteindelijk is het voor de good cause. Want na deze behandeling en als de haren weer terug zijn, dan is het voorlopig ook weer klaar. Dan is er gewoon perspectief. Dus we kunnen niet langer meer wachten om toch snel te beginnen met de volgende stap, want dat is ook de volgende stap in de genezing.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: