En er is weer perspectief

Het gaat allemaal ongelooflijk snel. Vorige week had Marijke nog een een (tweede) hersenoperatie waarbij ze de tumor hebben verwijderd en nu hebben we het over de afrondende behandeling die zal bestaan uit 10 dagen bestraling van het hoofd. En dan……. daar hadden wij nog niet over nagedacht. We hadden ons zelf steeds gedwongen om maar 1 stapje vooruit te denken. Vanaf het begin, 12 januari, lagen er zoveel opties open, kans op andere uitzaaiingen, een goedaardige tumor een hersentumor een uitzaaiing en daarnaast nog de vraag of het wel viel te opereren en wat de bijbehorende risico’s waren.

Als je dat proces helemaal wilt overzien, dan wordt je gek, wij tenminste wel. Er waren soms momenten dat we dat wel probeerden, dan werd de zoektocht op internet gestart en dan…. dan vloog het ons allemaal aan… De gemiddelde levensverwachting bij een hersentumor is 1 jaar, de verwachting bij uitzaaiingen is ook niet rooskleurig. Vaak heeft men het dan over palliatieve behandeling in plaats van genezende……. Dat kon allemaal nog niet, maar er was ook nog geen evidence dat het niet mogelijk was…….. Vandaar dat stapje voor stapje het allerbeste voor ons was.

Gisteren was de uitslag van het op een na laatste stapje: De tumor die verwijderd is, is een metastase van het mammacarcinoom. Oftewel uitzaaiing van de borstkanker. Als je dat zo plat hoort dan schrik je enomr, voor ons was het goed nieuws. Want dan is het gelukkig geen hersentumor en omdat het maar om 1 uitzaaiing ging, en die nu verwijderd is, hoeft er nu alleen nog maar bestraald te worden, wat de kans op recidive minimaal. Het laatste stapje in dit verhaal is dus bijna aangebroken…. er is weer licht aan het eind van de tunnel. Maar we zijn er nog niet helemaal uit. De bestralingen liegen er niet om, risico op oedeem in het hoofd, de geneesmiddelen met alle bijwerkingen en het haarverlies. Maar ondanks dat, wel licht aan het einde van de tunnel.

Nu kunnen we weer echt gaan planne, de tokeomst ligt weer voor ons.

2 reacties

  • Sjoerdje op 06/03/2011 om 17:25
  • Reageer

  Lieve Marijke en Klaas
  Wij hopen dat het laatste stapje een hele goede zal zijn.
  Marijke wij wensen je veel sterkte toe met de bestralingen en dat er zoals Klaas zegt licht zal zijn aan het eind van de tunnel.
  Heel veel goeds en ook voor Klaas Sterkte allebei.
  Liefs van ons beiden.
  Sjoerdje

 1. Klaas en Marijke,

  Slopend zo’n traject en gelukkig positief nieuws. Ik wens jullie veel sterkte toe met deze laatste stap en dat de problemen wegblijven.

  Beer

Geef een reactie