1, 2, 3 en uiteindelijk 4 keer als training

Poeh, dat viel niet mee, afgelopen vrijdag, terwijl lezers van de Gelderlander de Alpe d’Huez één keer opfietsten, heb ik de Alpe d’Huez 4 keer bedwongen. Het was mijn generale repetitie, om het “gevoel” weer te krijgen, maar ook alvast een planning voor dé dag te kunnen maken. En natuurlijk, een antwoord op de vraag vinden: Ben ik er al klaar voor. Darnaast leverde het nog mooie karakterstieken op, als bijvoorbeeld dat de beklimming 12,3 km lang is en 1040 m hoog met dus een gemiddeld stijgingspercentage van 8,5%, de rit is interactief terug te vinden via de volgende link. Dat wordt dus op 7 juni, 172,2 km en 7280 hoogtemeters.

De eerste keer liep lekker, niet al te snel gedaan, maar gewoon lekker doorgefietst, dat resulteerde in een tijd van 1:09. Even boven op adem komen, wat eten en weer terug naar beneden. Een enthousiaste fotograaf ston ineens midden op de weg in bocht 5 zijn familielid te fotograferen, met alleen maar aandacht voor fietsers van beneden. Ja die gaan niet zo snel, maar ik kwam van boven met een dikke 50km/h. Dat werd dus remmen, roepen en…. dat ging net goed. Wat een idioten lopen er toch rond :-(. Ik weet niet of het door het hard remmen kwam, maar vlak daarna had ik een flinke slag in mijn wiel. Die heb ik er snel uitgehaald en ik kon weer door naar beneden. Het was nog wel even uitproberen, ik kon goed merken dat ik bijna 15kg kwijt ben tov vorig jaar, want het remmen voor de bocht, kost aanzienlijk minder moeite. In totaal 33  minuten over de afdaling gedaan, inclusief even eten en een slag uit mijn wiel halen. Netto was de tijd voor de afdaling 17:45.

Marijke was me achterna gereden en kwam beneden mijn jasje en helm weer ophalen, zodat ik “licht” weer naar boven kon. De tweede keer ging al niet zo snel meer, maar toch nog redelijk, 1:15:00 was ik weer boven. Ik haalde nog flink wat achterliggers in van de Gelderlander, die er behoorlijk ddorheen zaten. Het ritueel herhaalde zich weer, helm en jasje aan, wat eten en drinken en weer naar beneden. Nu ging Marijke me vooruit met de auto. In de afdaling kwam ik Hennie Kuiper nog tegen, die volgens mij niet de hele beklimming heeft gedaan, maar slechts een deel. De 3e keer werd wel weer zwaarder, met name mijn rug ging flink opspelen, dit ken ik wel van vorig jaar, maar ik had de hoop dat dit verleden tijd was. Ik moet me deze week dus toch maar even onder handen laten nemen door de “kraker”, want anders wordt het op 7 juni erg pijnlijk.

Toen ik na 3 keer boven was, wat ook oorspronkelijk mijn doel was, besloot ik toch ook maar voor de vierde keer de beklimming te gaan doen. Bij 4 keer ben ik in ieder geval over de helft qua gevoel hoe het ook op 7 juni kan voelen. De tijden nog even op een rijtje: 1:09; 1:15; 1:15; 1:12. Overigens werden de tijden voor de rustpauzes tusen door wel steeds langer, dus mijn totale ronde tijd was de vierde keer al op de 2 uur uitgekomen.

d2-bourg-doisans-18-05-2007.jpg en natuurlijk ook interactief te volgen via deze link

Wat heb ik geleerd van mijn generale repetitie? Mijn rug is voorlopig mijn achillespees, het schema van 2 uur gemiddeld voor beklimming en afdaling is haalbaar en,……… het gaat vreselijk veel pijn doen, maar……. ik weet waar ik het voor doe en dat doel laat ik niet in de steek, want: Opgeven is geen optie!!!

8 reacties

Naar het reactie formulier

 1. Wow. Petje af Klaas!

 2. Vier keer omhoog, en dat is alleen nog maar een trainingsronde…. Goed man!

  Ik hoop voor je dat je rug de zevende niet al teveel spelbreker wordt.

  • bjurn op 21/05/2007 om 09:06
  • Reageer

  Klaas,

  goed bezig man!

  vier keer en wat een tijden!!! (ik kan mij andere tijden herinneren).

  Dit belooft veel goeds.

  Maareuh ben je stiekem aan het sparen door tot aan de toeristen finish te rijden? Qua verkeerd rijden op de alp ben ik natuurlijk een kenner. 😉

 3. Dit ziet er goed uit, ga zo door!

  “Dat wordt dus op 7 juni, 172,2 km en 7280 hoogtemeters.” –> Nog een keer meer en je kan de Mount Everest op fietsen 🙂

  • Chris op 21/05/2007 om 14:32
  • Reageer

  Goed om te lezen dat het gelukt is, 4 x is een mooie oefening… Verstandig om eerst een dag in te fietsen op de 2Alpes…..! Doe de kraker maar de groeten van me en zeg hem maar dat mijn probleem grotendeels weg is…….

  • Jan van den Hoek op 21/05/2007 om 20:10
  • Reageer

  Dat ik met zo een kanjer af en toe in ze wiel mag zitten!

  • Fenneke Wijnia op 25/05/2007 om 22:47
  • Reageer

  Goed hoor Klaas, het gaat natuurlijk helemaal lukken met die 7 x!!

  • Renze Zijlstra op 27/05/2007 om 21:33
  • Reageer

  Beste Klaas,
  We zijn giga onder de indruk van jouw prestaties!!
  HET GAAT LUKKEN!!

  Thea en Renze Zijlstra

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: