Herkansing?

Ja, een herkansing, dat was het vanochtend zeker. Marijke had rustig geslapen en we werden beide wakker van de verpleging die de temperatuur en bloeddruk kwam meten. Marijke zei goeiemorgen tegen haar ….. Wow, wat een verschil met gisteren, plotseling interactie. Marijke gaf zelfs enkele antwoorden op vragen van mij. Oh wat heerlijk om nog contact te krijgen met mijn lieve dappere vrouw.
Toen de bloed-prikker om, ter controle, Marijke haar geboorte datum vroeg, wilde ik antwoorden, maar, Marijke was me voor, 2-12-66 zei ze… :-)))) kippenvel, blij, en nu had ik een keer tranen van blijdschap. Dit was toch wel een prachtige herkansing,want gisteren glipte alles door de vingers.

Ik moest Marijke natuurlijk ook uitleggen hoe ze hier in het AvL terecht was gekomen en wat er globaal gebeurd was. Ze schrok er zichtbaar van, ze vroeg zelfs na enkele minuten, ben ik buiten westen geweest? Helemaal volledig beseft ze het zich niet, maar ze begrijpt in ieder geval wel waar ze is.

Aan het einde van de ochtend, werd ze opgehaald voor de MRI, want die moest meer duidelijkheid brengen over wat er in Marijke haar hoofd gebeurt. En dan begint natuurlijk het wachten op de uitslag en verdere uitleg. Je hoop natuurlijk op goed bericht, maar rationeel weet je natuurlijk dat er meer aan de hand is.

Dat klopt ook helaas. Er blijkt een nieuwe metastase te zitten, op een andere plek in het hoofd, die veroorzaakt een verstoring in de motorische aansturing van de linkerkant. Daarnaast is het vermoeden dat er uitzaaiingen in het hersenvocht zitten. Dat zou dan ook meteen de verklaring zijn voor het tekort aan elektrolyten. Damn, dit is echt foute boel. Ik zal jullie verder de afwegingen over de vervolg stappen onthouden. Maar het komt er op neer dat de artsen de conditie van Marijke van dag tot dag blijven beoordelen voor eventuele vervolgstappen. Belangrijk daarvoor is dat Marijke haar conditie wel verder vooruit moet!

We hadden vandaag zo’n mooie herkansing om met Marijke in contact te komen, alle visite heeft ze herkend en aangeraakt. En je merkt gewoon dat ze daar enorm blij mee is en ze zegt het zelfs. En de glimlach op haar gezicht, is goud waard. Maar of de herkansing voor haar zelf ook wordt geboden? Dat hangt van de komende dagen af, hoe zeer ze nog verder kan herstellen. Ze is een knokster, ik voel de bergen energie die ze uitstraalt, ze kan een heel eind komen, maar we moeten wel met de realiteit leven dat het in het meest positieve geval ook nog maar een kwestie is van maanden. Dat doet vreselijk veel pijn, dat verdient ze echt niet na alle strijd van de afgelopen twee jaren.

We pakken nu elk moment van de herkansing, want hoeveel er nog komen, weten we niet.

8 reacties

Naar het reactie formulier

  1. Fijn dat ze weer op jullie reageert! Maar inderdaad de vooruitzichten zijn niet best … denk aan jullie en bied een virtuele schouder voor jullie beiden!
    Dikke knuf, Marion van Wij voor Zij

    • Yordi Grutters op 06/09/2011 om 07:59
    • Reageer

    Wat een rollercoaster waar jullie in zitten. Heftig allemaal. Ik heb zwaar respect voor de manier waarop jij de situatie zo ‘mooi’ beschrijft. Ik wens jullie en jullie naasten veel kracht toe.

    • Majo Hendriks op 06/09/2011 om 10:56
    • Reageer

    Beste Klaas,

    Gerrit stuurde ons een berichtje over de toestand van Marijke. Wat vreselijk!
    Ken Marijke eigenlijk niet, alleen van een enkel bericht bij deelnemerscoördinatie maar neemt niet weg dat ik enorm met jullie meeleef.
    Ik wens Marijke maar jou ook enorm veel sterkte in de komende periode! Bedenk dat er veel mensen zijn die aan jullie denken en hopelijk geeft dat jullie de kracht om dit aan te kunnen.

    Groet,

    Majo

  2. Geniet van elke minuut samen.
    Woorden schieten nog steeds tekort, maar heel erg veel sterkte voor jullie saampjes.

    • Anita op 06/09/2011 om 16:08
    • Reageer

    Lieve Marijke en Klaas,

    Wens jullie samen met jullie familie en dierbaren heel veel sterkte toe in de momenten die nog gaan komen.

    Anita

    • Melcher op 06/09/2011 om 18:53
    • Reageer

    Lieve Marijke en Klaas

    We zijn er stil van geworden toen we het bericht hoorden via Henk en Tjitske. En na het lezen van dit blog alleen maar stiller. Heel veel sterkte en moed samen, ieder op zijn/haar eigen manier. Geniet van de kleine momenten die je hebt: de kleine dingen hebben vaak zonder dat je het merkt een onschatbare waarde. Laat ze niet ontglippen in deze moeilijke tijd en moeilijke strijd.

    Melcher en Henriette

    • Sip de Jong op 06/09/2011 om 19:23
    • Reageer

    Ik wil dat de herkansing zich doorzet. Jullie verdienen het. Ik bewonder jullie kracht en doorzettingsvermogen, ook al is het verdomd moeilijk. Ik wens jullie alle steun en kracht om uit dit dal omhoog te komen.

    Sip

    • Bastiaan en Marloes op 06/09/2011 om 20:19
    • Reageer

    Fantastisch dat jij er zo voor Marijke bent Klaas. Knap hoe jullie de strijd toch telkens weer oppakken, dat zal niet makkelijk zijn. Onvoorstelbaar veel sterkte en goede momenten samen gewenst. Wij denken dagelijks aan jullie en leven erg mee.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: